Öppna kontorslandskap inte tillgängliga för hörselskadade

Embed from Getty Images
Kontorslandskap blir allt vanligare på många arbetsplatser, t ex banker, finansföretag och statliga myndigheter. Men missnöjet bland många är stort och hela 44 procent av de som arbetar i öppna kontorslandskap har sällan eller aldrig möjlighet att arbeta ostört. Nästan varannan som jobbar i landskap upplever att de inte kan prata ostört i telefon. Det visar en undersökning som Vasakronan gjort.

Truls Gjestland som är norsk bullerforskare är i en intervju starkt kritisk till kontorslandskap och menar att öppna kontorslandskap aldrig borde ha uppstått:

– Kontorlandskap er funnet opp av noen arkitekter med fikse ideer og arbeidsgivere som tror de kan få inn flere medarbeidere på mindre areal.

Han menar att det är ett särskilt problem för hörselskadade och att det var en stor diskussion om öppna kontorslandskap i samband med revideringen av Norsk standard om ljudförhållanden i byggnader.

– En del av oss ville ha med en passus som sa at med et åpent kontorlandskap er det ikke mulig å oppfylle intensjonen til loven om ”universell utforming”. Folk med noe hørselstap får raskt store problemer med å kommunisere.

I den norska diskrimineringslagstiftningen ställs krav på universell utformning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s